Kuranı Kerim Kaç Cüzdür?

Kuranı Kerim vahiy aracılığı ile Cebrail Aleyhisselam aracılığı ile Cenabı Allah’tan son peygamber Hz. Muhammet Aleyhisselama gökten indirilen kitaptır. 114 sure, 30 cüz ve 6666 ayetten oluşur. Kutsal kitapların sonuncusudur. Müslümanların mukaddes kitabıdır. Dili Arapça’dır.  Allah kelamıdır. Kuran, “OKUMAK” anlama gelir. Cenabı Allah’tan indirilmiş olduğu şekli ile korunmuş ve hükmü kıyamete kadar bakidir.

Kuran’ın Öteki İsimleri

Kuran’ın adları şunlardır:

Kuran Nasıl Bir Kitaptır?

Kuran bizlere Cenabı Allah’tan bir mektuptur, mesajdır. İnsanlara mutluluk yolunu gösteren yüce Tanrı’ın talimatıdır. Kuran hayatımızın, yapacaklarımızın ve yapmayacaklarımızın planı ve projesidir.

Kuranı Kerim, çağın peşinde kalmamış çağları arkasından sürükleyen bir kitaptır. Her gün gelişen ilimle çatışmamış, aksine ilim, Kuran’ın daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmuş, Kuran da ilimlerin gelişmesine rehber olmuştur.

Kuran lafzı ile de manası ile de mucizedir. Kıyamete kadar mucizeler kitabı olarak kalacaktır.

Kuran’daki geleceğin ve geçmişin detayları değişmemiş ve asla değiştirilemeyecektir. Uyum yönünden Kuran eşi olmayan bir kitaptır. Okuyanları fanatik bırakır. Taklide kalkışanları hep muhtaç bırakmıştır.

“Eşeğim Müslüman olsa ben Müslüman olmam!” diyen Ömer, Kuran’ı görünce Müslüman olmak zorunda kalmıştır.

  • Kuran, vahiy mahsulüdür, Allah kelamıdır, dili Arapça’dır.
  • Kuran, iyiliği emreder kötülükten sakındırır.
  • Kuran Cenab-ı Tanrı’tan insanlara güzel bir öğüttür:
    • “Kuran, sadece alemler için bir öğüttür.” (Sad:87)
  • Kuran sözlerin en güzelidir
  • “Allah sözün en güzelini, birbiriyle uyumlu bıkılmadan yine tekrar okunan bir kitap olarak indirdi. Rablerinden korkanların, bu kitabın etkisinden tüyleri ürperir, derken hem bedenleri hem de gönülleri Tanrı’ın zikrine ısınıp, yumuşar. İşte bu kitap Tanrı’ın dilediğini kendisiyle düzgün yola ilettiği hidayet rehberidir. Allah kimi de saptırır ise, artık ona yol gösteren olmaz.” (Zümer:23)